Mondo Macchina Nr. 10-11 - Anno 2024

n. 10-11/2024 145 TECHNOLOGY Machines and equipment for automatic cattle feeding duction implies the availability of a prominent level of farm mechanization, in which the mixer wagon represents the main and indispensable machine. However, its very widespread use and many years of use have highlighted some of its limitations. Perhaps the most important is the variability in the composition of the ration, including the moisture content of the various ingredients, which means that the distribution at the trough may be qualitatively different from that planned by the feeder. Another variable to be taken into account is the work required to return the feed to the trough as often as possible due to the sorting that the animals do in favor of the more palatable components (the so-called "feed sorting"). In addition, the time required to prepare the ratio, the need for high specialization of the personnel in charge of operating the chopper-mixer and its high cost can make this operation quite costly and delicate for the production process. Today, innovative technologies, namely dedicated sensors, automatic pushers and Automatic Feeding Systems (AFS), are available on the market. These systems can provide concrete support to farmers in ration preparation and distribution and feeder management, reducing possible limiting aspects as much as possible. NIR sensors and optical sensors to be applied to the mixer wagon allow, respectively, to precisely control the amount of feed loaded based on its chemical characteristics and assess the homogeneity of the ration and fiber length to define carattere intensivo e semi-intensivo. “Fare unifeed” implica la disponibilità di un elevato livello di meccanizzazione aziendale, in cui il carro trincia-miscelatore rappresenta la macchina principale e indispensabile. Tuttavia, proprio la sua capillare diffusione e i numerosi anni di utilizzo ne hanno evidenziato alcuni limiti. Il più significativo è forse quello relativo alla variabilità compositiva della razione, anche per quanto concerne l’umidità dei vari ingredienti, da cui consegue che la distribuzione in mangiatoia può essere qualitativamente differente rispetto a quella pianificata dall’alimentarista. Un’altra variabile da considerare è quella relativa alla manodopera necessaria a riavvicinare il più frequentemente possibile l’alimento alla mangiatoia a causa della cernita che gli animali fanno a favore delle componenti di maggiore appetibilità (il cosiddetto “feed sorting”). Inoltre il tempo richiesto per la preparazione della razione, la necessità di elevata specializzazione del personale preposto alla gestione del carro trinciamiscelatore e il costo suo elevato, possono rendere tale operazione alquanto onerosa, oltreché delicata per il processo produttivo. Oggi sul mercato sono disponibili nuove tecnologie, ovvero sensori dedicati, spingiforaggio automatici e sistemi automatici per l’alimentazione (Automatic Feeding System, AFS), che sono in grado di fornire un concreto supporto agli allevatori nella preparazione e distribuzione della razione e nella gestione della mangiatoia, riducendo il più possibile possibili aspetti limitanti. I sensori NIR e i sensori ottici da applicare al carro miscelatore consentono, rispettivamente, di controllare con precisione la quantità di alimento caricata – in base alle sue caratteristiche chimiche – e di valutare l’omogeneità della razione e della lunghezza della fibra per definire il tempo corretto di miscelazione. Gli spingiforaggio automatici permettono di automatizzare l’operazione di riavvicinamento del prodotto in mangiatoia, libeThe feeding of livestock plays a critical role in the overall success of livestock farming, including its economic viability. Modern technologies available on the market enable a highly automated process for the preparation, distribution and subsequent management of feed ration in trough

RkJQdWJsaXNoZXIy NTY4ODI=